Muszę przyznać, że ten przepis był moim eksperymentem kulinarnym. Jednak nadal nie mogę się go nachwalić! Chodzę i wszystkim naokoło opowiadam o moim małym kuchennym sukcesie. Dawno z żadnego przygotowanego dania nie byłam tak zadowolona. Dlaczego? Zupełnie przypadkiem udało mi się stworzyć podstawowy przepis na drożdżówki i jagodzianki niskobiałkowe! Prawdę mówiąc zawsze uważałam przygotowanie niskobiałkowych drożdżówek za nieco kłopotliwe. Obawiałam się tego, jak się zachowa nasza mąka, nasze jajko, czy będzie puszyste… Moim zdaniem jest to bardzo przydatny przepis – idealny na śniadanie, drugie śniadanie, na wynos, na przyjęcia, imprezy, do kawy i do herbaty. W zasadzie dobra drożdżówka, czy taka słodka bułeczka ze świeżymi owocami, jest fantastyczna na każdą okazję

 

Składniki (na podstawowe ciasto):

250g mąki niskobiałkowej (ja użyłam Fate)

125ml lp-drinka

60g cukru

30g masła (miękkiego)

5g suszonych drożdży (bez rozczynu)

Jedno żółtko (ok. 20g)

Pół łyżeczki soli

Cukier puder do dekoracji

 

Nadzienie:

40g świeżych truskawek (można dodać cukru – również wanilinowego, ale według mnie same bułeczki i truskawki są już wystarczająco słodkie; truskawki można też spokojnie zastąpić innymi świeżymi owocami, lub marmoladą)

 

Wartości odżywcze (bez cukru pudru) na 6 dużych bułeczek:

Kalorie: 1465.9kcal  Białko: 5.3g  Fenyloalanina: 205.6mg

Wartości odżywcze na jedną bułeczkę (1 porcja):

Kalorie: 244.3kcal  Białko: 0.88g   Fenyloalanina: 34.3mg

 

Przygotowanie:

Mąkę, drożdże, masło, sól, cukier, żółtko i lp-drinka wrzucamy do sporej miski i zagniatamy ciasto. Można to oczywiście robić mikserem, ale polecam ręcznie – szybko i po kłopocie! A mniej zmywania przynajmniej  Ciasto powinno być miękkie i bardzo plastyczne. Po wyrobieniu odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Możemy również wsadzić je do piekarnika nagrzanego do 40 stopni również na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Myjemy i odcinamy szypułki truskawek. Następnie kroimy je na małe kawałeczki. Możemy oczywiście dodać jeszcze troszkę cukru wanilinowego do smaku, ale nie jest to niezbędne. Wyjmujemy wyrośnięte ciasto (powinno podwoić swoją objętość). Formujemy kuleczki z ciasta i rozpłaszczamy je w dłoni na taki placek. Nakładamy porcję truskawek do środka i zalepiamy formując kulkę. Kładziemy ją na posmarowane uprzednio masłem żaroodporne naczynie. Powtarzamy czynność z resztą ciasta. Gdy już wszystkie kuleczki mamy uformowane i wyłożone w naczyniu odstawiamy je z powrotem do wyrośnięcia na kolejne 30minut. Nie jest to niezbędne jeżeli nam się spieszy, ale polecam bo dzięki temu będą bardziej puchate. Potem rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy przez około 20 minut aż wierzchnia skórka się zarumieni. Po wyciągnięciu bułeczek z piekarnika pozwalamy im ostygnąć (najlepiej na kratce). Na koniec posypujemy przesianym przez sitko cukrem pudrem. Mi wyszło sześć dużych bułeczek – można też zrobić więcej małych (dać po prostu mniejszą ilość nadzienia). Voila

22222

Podanie

Zamiast cukru pudru możemy polać nasze bułeczki lukrem. Dobrze by smakowały również ze świeżymi owocami, ale prawdę mówiąc odradzam zbytnie kombinowanie. Same w sobie są naprawdę dobre i niewiele im potrzeba do dekoracji

Te, które przygotowałam w domu zniknęły w trymiga i to bynajmniej, nie tylko za moją sprawką  Zależało mi bardzo na tym przepisie, ponieważ uważam go za podstawowy przepis na drożdżówkę.

Jak? Przygotowujemy nasze ciasto dokładnie w taki sam sposób. Truskawki dajemy na wierzch i zasypujemy to wszystko kruszonką. Podobnie możemy wykonać jagodzianki. Wystarczy truskawki z powyższego przepisu zastąpić pysznymi jagodami. To ciasto jest lekko kruche, mimo wszystko próbując je po raz pierwszy miałam wrażenie, że jem taką „odwróconą” drożdżówkę z truskawkami. Co do nadzienia można oczywiście kombinować. Jestem bardzo ciekawa jak by to wyszło z masą czekoladową albo kokosową w środku… Wygląda na to, że będę musiała spróbować!

Tymczasem zapraszam Was do skorzystania z przepisu i pochwalenia się wynikami pracy! A może macie jakieś inne ciekawe pomysły na nadzienie lub dekorację? Co myślicie o tych masach: czekoladowej i kokosowej?

Smacznego!


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga Wartość energetyczna Białko Fenyloalanina
Mąka niskobiałkowa PKU 250 957.5 1 48.5
milupa lp-drink 400g Niskobiałkowy napój w proszku 125 627.5 5 125
Cukier 60 239.4 0 0
Masło ekstra 30 224.4 0.21 9.6
Drożdże piekarskie, prasowane 5 5.3 0.565 26.7
Żółtko jaja kurzego 20 63.4 3.1 138.4
Sól biała 5 0 0 0
Suma wartości odżywczych
Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.