- Batoniki (10-12 szt.)
Składniki:
- Milupa lp-ringlets niskobiałkowe kółeczka z czekoladą* – 200 g
- Masło – 80 g
- cukier – 30 g
- Banan – 80 g
- Skrobia kukurydziana – 40 g
- Proszek do pieczenia – 5 g
- Szczypta soli
Zmiksuj płatki Milupa lp-ringlets* na drobny proszek. Następnie przesyp do miski, dodaj roztopione masło oraz cukier i wymieszaj dokładnie. Do skrobi kukurydzianej dodaj proszek do pieczenia oraz szczyptę soli i wymieszaj dokładnie z resztą ciasta. Pozostaw na 10 minut. Uformuj ręcznie batoniki i układaj na papierze do pieczenia, pozostawiając wolne miejsce pomiędzy ciastkami. Piecz na środkowej półce piekarnika rozgrzanego do 170°C przez ok. 20 minut. Gorące ciastka pozawijaj w papier do pieczenia w formie cukierków.
*Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Do postępowania dietetycznego w zaburzeniach metabolizmu aminokwasów (np. fenyloketonuria, choroba syropu klonowego) i w innych chorobach wymagających diety niskobiałkowej. Stosować pod nadzorem lekarza.
PHE: 129 mg B: 3,47 g E: 1714 kcal
Makaron Kus kus z warzywami i ziołami (1-2 porcje)
Uwaga: Przepis jest sugestią proporcji i składników, jeśli którychś nie lubisz, nie dodawaj ich.
Nie musisz też trzymać się proporcji, pamiętaj żeby po prostu policzyć swoje danie w ilościach, które przygotowałeś. Pamiętaj, żeby sprawdzić wartość odżywczą na etykietach użytych produktów, ponieważ wartości mogą się nieznacznie różnić.
Składniki:
Wersja wytrawna:
- Kuskus PKU 50g
- Papryka czerwona 30 g
- Papryka żółta 30 g
- Pomidor bez pestek 40 g
- Ogórek 40 g
- Kolendra 10 g
- Oliwa 20 ml
- Sól
Wersja na słodko:
- Kuskus PKU 50g
- Ananas 40 g
- Gruszka 30 g
- Winogrona kiść 40 g
- Brzoskwinia 30 g
- Śliwki 50 g
- Mięta świeża 5 g
- Oliwa 20 ml
Sposób przygotowania: Kuskus zalej 300 ml wrzątku lekko posól i gotuj na małym ogniu, mieszając ok 7 minut. Ugotowany, wymieszaj z łyżką oliwy i ostudź.
Wersja wytrawna: Papryki pokrój w małe paseczki, pomidora w kostkę, ogórka w półksiężyce. Posiekaj zioła. Zimny makaron wymieszaj z ziołami i warzywami. Dopraw solą.
PHE: 66 mg B: 1,93 g E: 385 kcal
Wersja na słodko: Ananasa i gruszkę pokrój w kosteczkę i przesmaż na patelni z odrobiną oliwy. Wykrój pestkę z brzoskwini oraz śliwki, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki według uznania. Winogrona przekrój na pół, a miętę posiekaj.
Wszystkie owoce wymieszaj z kuskusem i miętą.
PHE: 60 mg B: 1,61 g E: 458 kcal
- Japońskie kanapki Onigirazu (2 szt.)
Uwaga: przepis jest sugestią proporcji i składników, jeśli którychś nie lubisz, nie dodawaj ich.
Nie musisz też trzymać się proporcji, pamiętaj, żeby po prostu policzyć swoje danie w ilościach, które przygotowałaś, przygotowałeś. Pamiętaj, żeby sprawdzić wartość odżywczą na etykietach użytych produktów, ponieważ wartości mogą się nieznacznie różnić.
Składniki:
- Loprofin Rice Ryż niskobiałkowy* 100 g
- Sól 1 łyżeczka
- Cukier 5 g
- Ocet winny 10 ml
- Płat nori 2 szt.
- Zastępnik jaja 5 g (opcjonalnie)
- Woda 75 ml
- Ogórek pokrojony w plasterki 30 g
- Sos sojowy o bezglutenowy KIKKOMAN** 5 ml
- Marynowana rzodkiew (gotowa) 20 g
- Sałata rzymska 2 liście
- Serek do smarowania PKU (Violife Kremowy Cheddar) 50 g
- Papryka czerwona 30 g
**Zwróć uwagę na zawartość białka w użytym sosie, jego zawartość może się znacznie różnić (na rynku dostępne są od zawartości białka 3,2-10g/100ml)
Sposób przygotowania:
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dopraw wodę łyżeczką soli i cukru oraz 2 łyżkami octu winnego.
Do wersji opcjonalnej z zamiennikiem jaja: ubijaj przez 2-3 minuty zastępnik jaja z sosem sojowym w 75 ml wody. Usmaż na odrobinie oleju tak przygotowanego omleta.
Paprykę pokrój w drobną kostkę, a następnie wymieszaj z serkiem.
Na środku nori nałóż łyżkę białego ryżu i rozpłaszcz go.
Posmaruj serkiem z papryką, ułóż ogórki. Na ogórkach połóż plasterki marynowanej rzodkwi, na to liść sałaty, kawałek omleta (jeżeli wybrałeś opcję z omletem) i przykryj łyżką ryżu. Teraz płatki nori złóż jak kopertę i tak przygotowane onigirazu zawiń w folię.
(Opcjonalnie)
MARYNOWANA RZODKIEW I IMBIR
Jeśli lubisz rzodkiew lub imbir, a nie chcesz kupować jej w sklepie, możesz ją przyrządzić w domu. Obierz i pokrój je w cienkie plastry, potem wrzuć osobno do zagotowanego z cukrem octu winnego. Zostaw na noc w lodówce. Wyciągnij kawałek z zalewy i dodaj do kanapki. Pamiętaj żeby doliczyć zawartość PHE do kanapki.
*Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Do postępowania dietetycznego w zaburzeniach metabolizmu aminokwasów (np. fenyloketonuria, choroba syropu klonowego) i w innych chorobach wymagających diety niskobiałkowej. Stosować pod nadzorem lekarza.
PHE: 72 mg B: 2,02 g E: 508 kcal