Przygotuj kruche ciasto: do mąki dodaj margarynę i rozetrzyj do konsystencji okruchów. Wmieszaj suszoną natkę i cebulę. Dodawaj stopniowo wodę, żeby powstało miękkie, ale nie klejące się ciasto i wyrób je na posypanej mąką niskobiałkową powierzchni. Na czas przygotowywania farszu wstaw ciasto do lodówki. Delikatnie podsmaż pory i czosnek na oleju, a następnie dodaj resztę składników i duś przez 15 minut. Rozwałkuj ciasto między arkuszami pergaminu, a następnie nałóż na nie warstwę farszu i zwiń w rulon. Włóż struclę do posmarowanej tłuszczem foremki, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190ºC i piecz przez 25–30 minut. Na około 10 minut przed końcem pieczenia lekko posmaruj olejem wierzch strucli. Podawaj na gorąco.
Wartość odżywcza
1 porcja:
Ilość fenyloalaniny: 62 mg
Ilość białka: 1,6 g
Ilość energii: 394 kcal
całość potrawy:
Ilość fenyloalaniny: 248 mg
Ilość białka: 6,2 g
Ilość energii: 1576 kcal