Przygotuj kruche ciasto: do mąki dodaj margarynę i rozetrzyj do konsystencji okruchów. Wmieszaj suszoną natkę i cebulę. Dodawaj stopniowo wodę, żeby powstało miękkie, ale nie klejące się ciasto i wyrób je na posypanej mąką niskobiałkową powierzchni. Na czas przygotowywania farszu wstaw ciasto do lodówki. Delikatnie podsmaż pory i czosnek na oleju, a następnie dodaj resztę składników i duś przez 15 minut. Rozwałkuj ciasto między arkuszami pergaminu, a następnie nałóż na nie warstwę farszu i zwiń w rulon. Włóż struclę do posmarowanej tłuszczem foremki, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190ºC i piecz przez 25–30 minut. Na około 10 minut przed końcem pieczenia lekko posmaruj olejem wierzch strucli. Podawaj na gorąco.

Wartość odżywcza

1 porcja:
Ilość fenyloalaniny: 62 mg
Ilość białka: 1,6 g
Ilość energii: 394 kcal
całość potrawy:
Ilość fenyloalaniny: 248 mg
Ilość białka: 6,2 g
Ilość energii: 1576 kcal


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga Wartość energetyczna Białko Fenyloalanina
Mąka niskobiałkowa PKU 225 861.75 0.9 43.65
Margaryna miękka, 70% tłuszczu, z witaminami A i D 110 695.2 0.11 3.3
Pietruszka, liście 10 4.9 0.44 20
Cebula 10 3.3 0.14 6.2
Olej rzepakowy 5 45 0 0
Por 50 14.5 1.1 67
Marchew 50 16.5 0.5 17.5
Cukinia 50 8.5 0.6 27.5
Pieczarki smażone 50 133.5 1.85 74.5
Koncentrat pomidorowy, 30% 25 24.25 1.4 41.5
Czosnek 5 7.6 0.32 13.5 5 7.6 0.32 13.5
Suma wartości odżywczych
Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.