Sushi jest tradycyjnym daniem w kuchni japońskiej. Bardzo zdrowe, lekkie, kolorowe, dość minimalistyczne, ale jak najbardziej zachęcające wyglądem danie do spróbowania. Odmian sushi jest bardzo wiele. Japończycy wychodzą z założenia, że jedzenie musi być podane bardzo estetycznie, ma wyglądać i zachwycać. Zrobienie samemu sushi nie jest trudne. Jest z pewnością pracochłonne, więc jeśli planujecie zrobić je dla całej rodziny lepiej zarezerwujcie sobie kilka godzin

Podane składniki są na dwie rolki (16sztuk).

Składniki:
Ryż Loprofin (100 gram)
Ocet ryżowy (20 ml)
Nori (algi) do sushi (2 sztuki, 4 gramy)
Serek Philadelphia ( 12 gram)
Wasabi (śladowe ilości, 3 gramy)

Wypełnienie pierwszej rolki:
Cukinia (15 gram)
Ogórek (20 gram)
Awokado (15 gram)
Marchew (10 gram)
Szczypiorek (3 gramy)

Wypełnienie drugiej rolki:
Mango (25 gram)
Awokado (15 gram)
Cukinia (20 gram)
Liść sałaty (3 gramy)

Wartości odżywcze w 16 sztukach: białko 4,2g, kalorie 562,5, phe 197,8mg,

Wartość odżywcza w pierwszej rolce: białko 2,2g, kalorie 278,4, 101,9mg,

Wartość odżywcza w drugiej rolce:białko 2,1g,kalorie 290, phe 97mg.

1211111

Ryż należy przed ugotowaniem dokładnie przepłukać zimną wodą. Zostawmy go na chwilę w tej wodzie. Po jakiś 10minutach (w przypadku ryżów do sushi jest to 30min) wymieniamy wodę, tym razem wlewamy szklankę wody (proporcje 1:1). Ryż gotujemy w garnku z grubym dnem. Garnek szczelnie przykrywamy. Gdy woda zacznie wrzeć, od tej pory zmniejszamy ogień i gotujemy ryż przez 15minut. Po tym czasie odstawiamy nasz ryż z gazu (nie podnosimy pokrywy) i zostawiamy go jeszcze na jakieś 10minut. Po tym czasie przekładamy nasz ryż do miski, dodajemy ocet do ryżu mieszając cały czas całość drewnianą łyżką. Ryż loprofin sprawdza się idealnie, jest lepki także nie powinno być problemu. Gdy ryż trochę przestygnie możemy zacząć przygotowywać sushi. Fajnie jest pokroić wszystkie warzywa w trakcie gotowania ryżu. Oczywiście ich wybór i połączenie jest całkowicie dowolne, możecie dać do środka jakie tylko warzywa lubicie. Mi bardzo smakowało połączenie drugiej rolki, pierwsze było raczej klasyczne. A więc, na suchej desce (do zwijania najlepiej jest mieć matę bambusową, ale bez niej nie ma większego problemu także nie jest to konieczny zakup) kładziemy płat nori matową stroną do nas (na niej nakładamy ryż), rozprowadzamy ryż dość równomiernie tak, aby zajmował prawie całą przestrzeń algi, zostawiamy trochę (ok 3cm) wolnego glonu, aby można było je ze sobą zrolować( tak jak widać na zdjęciach). Następnie na środku rozsmarowujemy serek philadelphia, 5gram całkowicie wystarcza. Na to rozsmarowujemy cieniutką warte wasabi ( zielony japoński chrzan, uwaga jest piekielnie ostry!) I rozpoczynamy nakładanie wybranych produktów jako wypełnienie sushi. Warzywa powinny zajmować około 1/3 powierzchni ryżu. Przytrzymując palcami nadzienie, kciukami zaczynamy zwijać algę. Kiedy całe wypełnienie jest już zakryte nasze palce przenosimy na początek algi i dalej rolujemy. Po zwinięciu ściskamy jeszcze lekko rulon,aby zbyć trochę ryż i wypełnienie. Do krojenia rolki potrzebny jest bardzo ostry nóż. Tniemy rolkę na pół, każdą połówkę znów na pół i każdą powstałą ćwiartkę jeszcze raz na pół, tak aby uzyskać 8kawałków.

Sushi podajemy z sosem sojowym (uważajmy mają dużą zawartość białka), z wasabi, który też radzę dość ostrożnie dawkować ponieważ jest piekielnie ostry. No i z imbirem marynowanym, którym przeczyszczamy kubki smakowe. Zielona herbata czy woda aloesowa świetnie współgra z sushi.

A Wy z jakimi warzywami preferujecie sushi? Jakie są wasze ulubione połączenia? Chętnie przeczytam wasze propozycje i wykorzystam je w następnym przyrządzaniu

Pozdrawiam


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga Wartość energetyczna Białko Fenyloalanina
Loprofin Ryż 500 g 100 350 0.6 15
Cukinia 35 5.95 0.42 19.25
Ogórek 20 2.8 0.14 4.6
Awokado 15 25.35 0.3 12.9
Marchew 10 3.3 0.1 3.5
Szczypiorek 3 1.05 0.123 7.59
Mango 25 17.25 0.125 5.25
Awokado 15 25.35 0.3 12.9
Ocet 20 3.6 0 0
Sałata 3 0.48 0.042 2.73
Suma wartości odżywczych
Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.