Wszystkie składniki ciasta zagnieść ze sobą i wstawić do lodówki. W międzyczasie obrać jabłka, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić do garnka i podprażyć na niewielkim ogniu razem z cukrem. Można dodać również cynamon.
Na dno silikonowej foremki tzw. keksówki (tylko taką miałam ) wyłożyć połowę ciasta kruchego, a pozostałą część włożyć do zamrażarki na 10-15 min. W międzyczasie kiedy jabłka się prażą wstawić do piekarnika spód szarlotki, aby się podpiekł. Kiedy będzie już lekko brązowy wyłożyć na niego podprażone jabłka, a na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach zmrożone pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika i piec do momentu, gdy wierzch będzie brązowy (jak na zdjęciu).
Ilość fenyloalaniny: 308,7 mg
Ilość białka: 8,7 g
Ilość energii: 2032 kcal