Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, uformować kulę, zawinąć w woreczek i włożyć na 1 godz. do zamrażarki.
Blachę bochenkową o wym. 24 cm/ 12 cm wyłożyć folią aluminiową, posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą pku.
Po wyjęciu ciasta z zamrażarki 3/4 ciasta starkować na tarce, następnie położyć masę jabłkową. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta. Piec w temp 180°C przez 45 min. Ostygnięte ciasto polać lukrem.
Wykonanie masy jabłkowej:
Obrane, bez gniazd nasiennych jabłka pokroić w dużą kostkę i poddusić w rondelku z cukrem (ok. 10 min.), co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać cynamon i wymieszać. Ostudzoną masę wyłożyć na starkowane ciasto.
Wykonanie lukru:
Cukier puder wymieszać z odrobiną wrzącej wody i polać ciasto.
Wartość odżywcza
Ilość fenyloalaniny: 62,5 mg
Ilość białka: 2,3 g
Ilość energii: 1550 kcal
Dla ilu osób jest danie: 5