Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, uformować kulę, zawinąć w woreczek i włożyć na 1 godz. do zamrażarki.
Blachę bochenkową o wym. 24 cm/ 12 cm wyłożyć folią aluminiową, posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą pku.
Po wyjęciu ciasta z zamrażarki 3/4 ciasta starkować na tarce, następnie położyć masę jabłkową. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta. Piec w temp 180°C przez 45 min. Ostygnięte ciasto polać lukrem.

Wykonanie masy jabłkowej:
Obrane, bez gniazd nasiennych jabłka pokroić w dużą kostkę i poddusić w rondelku z cukrem (ok. 10 min.), co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać cynamon i wymieszać. Ostudzoną masę wyłożyć na starkowane ciasto.

Wykonanie lukru:
Cukier puder wymieszać z odrobiną wrzącej wody i polać ciasto.

 

Wartość odżywcza

Ilość fenyloalaniny: 62,5 mg
Ilość białka: 2,3 g
Ilość energii: 1550 kcal
Dla ilu osób jest danie: 5


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga Wartość energetyczna Białko Fenyloalanina
Mąka niskobiałkowa PKU 120 459.6 0.48 23.28
Zamiennik jajka niskobiałkowy PKU 200 g 10 36 0.03 0.5
Margaryna miękka, 60% tłuszczu, z witaminami A i D 70 379.4 0.14 4.9
Proszek do pieczenia. Produkt bezglutenowy 100 g 4 10.52 0.024 0.524
Cukier 40 159.6 0 0
Suma wartości odżywczych
Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.