Rozetrzeć margarynę z mąką, dodać sól oraz wodę i wygnieść delikatnie ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na dwa placki. Jeden z nich włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem, na który położyć przygotowany wcześniej farsz z kapusty i pieczarek, przykryć drugim plackiem. Brzegi placków zakleić. Tartę posmarować po wierzchu wodą i wstawić do rozgrzanego piekarnika o temp. 220°C i piec przez 25 minut. Po wyłączeniu piekarnika formę z ciastem pozostawić jeszcze na 10 minut.
Sposób wykonania farszu: Oczyszczone i pokrojone pieczarki dusić dodając olej i drobno pokrojoną cebulę. Wcześniej ugotować pokrojoną kapustę z przyprawami (ziele angielskie, liść laurowy, kminek). Wszystko razem połączyć, chwilę pogotować i zagęścić mąką PKU. Doprawić do smaku.
Wartość odżywcza:
Całość:
Phe 244 mg,
B: 6,2 g,
E 1988 kcal 100 g,
Phe 30 mg,
B 0,8 g,
E 245 kcal