Ciasto biszkoptowe :
- 50 g zastępnik jaja niskobiałkowy Balviten
- 160 g koncentrat mąki niskobiałkowej krakowskiej Balviten
- 250 ml woda
- 100 g cukier
- 100 ml olej rzepakowy
- 4 g proszek do pieczenia
Masa śmietankowo – owocowa :
- 750 ml śmietany 30%
- 86 g masa śmietanowa dr. Oetker
- 50 g malina mrożona
- 50 g jagoda mrożona
Sposób przygotowania ciasta :
Zastępnik jaja niskobiałkowy rozpuszczamy z wodą i dodając cukier miksujemy całość na gładką, puszystą masę.
Mąkę przesypujemy przez sitko i łączymy z proszkiem do pieczenia. Gdy składniki się połączą wlewamy powoli i delikatnie, małym strumieniem olej pamiętając, żeby cały czas mieszać masę. Przełożyć gotową masę do nasmarowanej masłem i obsypanej mąką foremki okrągłej ,,tortowej”. Piec w piekarniku 30-40 minut w temp.180 stopni sprawdzając stan wypieku drewnianym patyczkiem.
Sposób przygotowania masy :
Śmietanę ubijamy na sztywno dodając proszkową masę śmietanową.
Upieczony biszkopt kroimy poziomo na 3 części i smarujemy masą, a na wierzchu masy układamy owoce i płat biszkoptu. Masa, owoce, płat biszkoptu i masa. Tort dekorujemy masą śmietankową i posypką cukrową.
Pomysł na wzór dekoracji tortu pozostaje w kwestii gustu rodzica.
Wartości odżywcze:
Ilość fenyloalaniny: 887,6 mg
Ilość białka w całości: 19,7 g
Ilość energii (kcal) w całości: 4465,8
Dla ilu osób jest danie: 21 porcji (1 porcji białka 0,94 g, phe 42,3 mg, energia 212,7 kcal)