Ciasto biszkoptowe :

  • 50 g zastępnik jaja niskobiałkowy Balviten
  • 160 g koncentrat mąki niskobiałkowej krakowskiej Balviten
  • 250 ml woda
  • 100 g cukier
  • 100 ml olej rzepakowy
  • 4 g proszek do pieczenia

Masa śmietankowo – owocowa :

  • 750 ml śmietany 30%
  • 86 g masa śmietanowa dr. Oetker
  • 50 g malina mrożona
  • 50 g jagoda mrożona

Sposób przygotowania ciasta :

Zastępnik jaja niskobiałkowy rozpuszczamy z wodą i dodając cukier miksujemy całość na gładką, puszystą masę.
Mąkę przesypujemy przez sitko i łączymy z proszkiem do pieczenia. Gdy składniki się połączą wlewamy powoli i delikatnie, małym strumieniem olej pamiętając, żeby cały czas mieszać masę. Przełożyć gotową masę do nasmarowanej masłem i obsypanej mąką foremki okrągłej ,,tortowej”. Piec w piekarniku 30-40 minut w temp.180 stopni sprawdzając stan wypieku drewnianym patyczkiem.

Sposób przygotowania masy :

Śmietanę ubijamy na sztywno dodając proszkową masę śmietanową.
Upieczony biszkopt kroimy poziomo na 3 części i smarujemy masą, a na wierzchu masy układamy owoce i płat biszkoptu. Masa, owoce, płat biszkoptu i masa. Tort dekorujemy masą śmietankową i posypką cukrową.
Pomysł na wzór dekoracji tortu pozostaje w kwestii gustu rodzica.

Wartości odżywcze:

Ilość fenyloalaniny: 887,6 mg
Ilość białka w całości: 19,7 g
Ilość energii (kcal) w całości: 4465,8
Dla ilu osób jest danie: 21 porcji (1 porcji białka 0,94 g, phe 42,3 mg, energia 212,7 kcal)


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga Wartość energetyczna Białko Fenyloalanina
Zamiennik jajka niskobiałkowy PKU 200 g 50 180 0.15 2.5
Mąka niskobiałkowa PKU 160 612.8 0.64 31.04
Cukier 100 399 0 0
Olej rzepakowy 100 900 0 0
Proszek do pieczenia. Produkt bezglutenowy 100 g 4 10.52 0.024 0.524
Maliny, mrożone 50 21.5 0.65 22.5
Czarne jagody, mrożone 50 25.5 0.4 21.5
Suma wartości odżywczych
Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.