Ziemniaki osolić, ugotować, podusić na puch, dodać skrobię ziemniaczaną, potem mąkę PKU. Wszystko dobrze zagnieść, uformować w wałek, lekko go spłaszczyć i pokroić w skośne tzw. kopytka. Wrzucać do gotującej się wody lekko osolonej, gdy zaczną wypływać, wyjmować łyżką cedzakową, nie dopuścić do silnego gotowania i piany, bo się rozpadną i będą nieapetyczne. Podzielić na dwie porcje: jedną podać, a drugą zamrozić. Przed podaniem należy wysmażyć 7 g słoniny. Polać na kopytka tłuszczem ze skwarkami. Jak kto lubi dodać koperek lub natkę pietruszki. Smacznego !!!
Wartość odżywcza całości (ze słoniną)
Ilość fenyloalaniny: 213,8 mg
Ilość białka: 4,9 g
Ilość energii: 412 kcal
Wartość odżywcza połowy porcji
Ilość fenyloalaniny: 107 mg
Ilość białka: 2,5 g
Ilość energii: 2016 kcal
Dla ilu osób jest danie: 2