Uszka:
Mąka ekstra krakowska PKU 100 g
Aquafaba 45 ml
Guma guar 2 g
Woda 10-30 ml
Suszone zmielone grzyby 2-5 g
Olej 10 g

 

Farsz:
Kapusta kiszona 500 g
Podgrzybki suszone 50 g
Boczniaki 250 g
Rodzynki 20 g
Brandy 50 ml
Gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Olej do smażenia

Uwaga! Należy zważyć cały farsz, potem każdą porcję i obliczyć wartość dla jednej sztuki.

Wartości dla całości:

E: 739 kcal, B:14.6 g, PHE: 647 mg

 

Sposób przygotowania uszek:

Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób zwarte elastyczne ciasto. Odstaw przykryte na pół godziny. Podziel na kilka kulek i każdą oprósz mąką po kolei rozwałkuj pomiędzy kartkami papieru do pieczenia. Powycinaj kwadraty. Na każdy nałóż farsz i zlep przeciwlegle rogi a potem krawędzie. Na koniec zlep dwa rogi ze sobą. Gotuj w osolonej wodzie po kilkanaście uszek na raz. Gdy wypłyną, gotuj minutę i odcedź.

Sposób przygotowania farszu:

Kapustę przesiekaj i przesmaż na oleju. Przesmaż też boczniaki i namoczone i ugotowane podgrzybki. Rodzynki posiekaj i ugotuj w brandy. Wszystko połącz, dopraw i smaż kilkanaście minut razem. Jeśli kapusta jest za sucha, podlej odrobiną wody z gotowania grzybów. Farsz na uszka przesiekaj drobno.


Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.