Mam nadzieję, że już u wszystkich wiosna zagościła na dobre. U mnie na pewno! Widać to zwłaszcza w mojej kuchni. Potrawy które przygotowuję są zdecydowanie lżejsze i opierają się na sezonowych produktach. Ale o tym co sezonowe jeszcze porozmawiamy Dlatego chciałam Wam dzisiaj zaproponować przepis na wiosenną sałatkę. Uważam, że co najmniej raz w roku musi pojawić się przepis na taką typową-nietypową właśnie kompozycję. Plusy? Lekkie, zdrowe, bogate w witaminy, sycące, a przede wszystkim pyszne! Więc na co czekać, zabierajmy się za gotowanie
A właśnie. Uprzedzę jedynie, że to dosyć nietypowa kompozycja – proponuję połączenie warzyw z owocami. Spektakularny efekt murowany! (Choć na początku wiem, że może brzmieć dziwnie)
Składniki:
70g sałaty (dowolna, może być masłowa, roszponka, rukola, miks… jaką lubicie najbardziej)
20g młodej marchewki
60g świeżego ogórka
50g awokado
10g malin
30g rzodkiewki
30g małych pomidorków cherry
20g borówki amerykańskiej
20g oliwy z oliwek
10g śmietanki 30%
5g masła
Sól, pieprz
Wartości odżywcze:
Kalorie: 367.9kcal Białko: 3.64g Fenyloalanina: 170.4mg
Przygotowanie
Wszystkie warzywa i owoce dokładnie myjemy. Obieramy marchew, ogórka i awokado. Sałatę dzielimy na części i układamy na talerzu. Ogórka, rzodkiewkę i awokado kroimy w cienkie plasterki, pomidorki cherry na połówki. Układamy je na sałacie razem z całymi malinami. Następnie zabieramy się za marchewkę. Przy pomocy obieraczki „kroimy” marchew na w miarę cienkie paski (wzdłuż). Rozpuszczamy masło na patelni i dorzucamy marchew, karmelizując ją. Gdy tylko brzegi zbrązowieją, a marchew będzie chrupka (w środku może być nadal nieco twardawa), ściągamy patelnię z ognia, a chrupkie „chipsy” z marchewki kładziemy na wierzch naszej sałatki.
Aby zrobić sos, wrzucamy borówkę amerykańską, oliwę z oliwek oraz śmietankę do wysokiego naczynia i blendujemy. Można dodać nieco cukru lub miodu, pieprzu i soli. Gotową sałatkę polewamy borówkowym dressingiem.
Podanie
Sałatkę podajemy na zimno. Ważne, aby polać ją sosem tuż przed podaniem. Świetnie pasuje do większości dań obiadowych, a także może stanowić osobny posiłek
Takie lekkie sałatki to jedne z moich ulubionych wiosennych dań. Kombinacji jest nieskończona ilość. Dobrze jest korzystać w takich momentach z sezonowych owoców i warzyw i mieszać je ze sobą. A Wam jak podchodzą takie smaki? Często jecie takie sałatki? Lubicie mieszać warzywa z owocami? Polecam spróbować!
A tymczasem pozostaje mi życzyć Wam smacznego!