Drożdże wymieszać w szklance z cukrem i wodą, tak aby powstała masa lejąca o konsystencji gęstej śmietany i odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
Mąkę wymieszać z rozrobionym w odrobinie wody zamiennikiem jajka, dodać podrośnięte drożdże, lekko posolić i wlać do małej, okrągłej tortownicy. Piec w średnio nagrzanym piekarniku, sprawdzać w trakcie aż włożony patyczek będzie całkiem suchy. Po wystygnięciu ciasta przekroić je na 3 krążki.
Śmietanę ubijać dość długo w wysokim naczyniu aż do uzyskania bardzo gęstej konsystencji, pod koniec ubijania dodać masę Dr. Oetkera i wymieszać na najniższych obrotach tak aby składniki dokładnie się wymieszały.
Przekładać gotową masą tort, obłożyć boki, wyrównać, przykryć ostatnim krążkiem. Na górę wylać gotowy lukier, który po chwili zastygnie. Ozdobić według uznania, ja wykorzystałam kwiatki z opłatków oraz ozdobną miazgę.
Wstawić do lodówki na 3 godz. do porządnego schłodzenia. Plasterki tortu pokrojone osobno można z powodzeniem zamrażać, po rozmrożeniu jest tak samo smaczny.
Ilość fenyloalaniny: 645 mg
Ilość białka: 14,2 g
Ilość energii: 2870 kcal
Uwaga: Śmietana zawiera dużo fenyloalaniny: 100 mg w 100 g.
Dla ilu osób jest danie: 8