Drożdże wymieszać w szklance z cukrem i wodą, tak aby powstała masa lejąca o konsystencji gęstej śmietany i odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
Mąkę wymieszać z rozrobionym w odrobinie wody zamiennikiem jajka, dodać podrośnięte drożdże, lekko posolić i wlać do małej, okrągłej tortownicy. Piec w średnio nagrzanym piekarniku, sprawdzać w trakcie aż włożony patyczek będzie całkiem suchy. Po wystygnięciu ciasta przekroić je na 3 krążki.
Śmietanę ubijać dość długo w wysokim naczyniu aż do uzyskania bardzo gęstej konsystencji, pod koniec ubijania dodać masę Dr. Oetkera i wymieszać na najniższych obrotach tak aby składniki dokładnie się wymieszały.
Przekładać gotową masą tort, obłożyć boki, wyrównać, przykryć ostatnim krążkiem. Na górę wylać gotowy lukier, który po chwili zastygnie. Ozdobić według uznania, ja wykorzystałam kwiatki z opłatków oraz ozdobną miazgę.
Wstawić do lodówki na 3 godz. do porządnego schłodzenia. Plasterki tortu pokrojone osobno można z powodzeniem zamrażać, po rozmrożeniu jest tak samo smaczny.

 

Ilość fenyloalaniny: 645 mg
Ilość białka: 14,2 g
Ilość energii: 2870 kcal
Uwaga: Śmietana zawiera dużo fenyloalaniny: 100 mg w 100 g.
Dla ilu osób jest danie: 8


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga Wartość energetyczna Białko Fenyloalanina
Mąka niskobiałkowa PKU 210 804.3 0.84 40.74
Zamiennik jajka niskobiałkowy PKU 200 g 10 36 0.03 0.5
Drożdże piekarskie, prasowane 10 10.6 1.13 53.4
Cukier 15 59.85 0 0
Śmietana 30% 500 1435 11 500
Suma wartości odżywczych
Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.