Mimo, że już październik, chciałam jeszcze przez chwilkę powspominać wakacyjne klimaty i przedstawić Wam przepis na pewną bardzo włoską potrawę. Miałam okazję próbować ją właśnie we Włoszech i jako ogromna fanka dań bazujących na ziemniakach, postanowiłam wypróbować taki przepis w zaciszu domowym. Gnocchi, które tak naprawdę nie różnią się zbytnio od naszych polskich kopytek, co oczywiście nie umniejsza ich walorom smakowym J Jest to bardzo popularna potrawa, idealna na obiad bądź lunch, którą można przygotować w wielu wersjach. Ja chciałabym pokazać jedynie podstawową wersję: Gnocchi w sosie ziołowym.
Składniki na gnocchi
1000g ziemniaków
25g zamiennika jajka PKU (cztery czubate łyżeczki)
200g mąki niskobiałkowej
Sól, pieprz, gałka muszkatowa
Składniki na sos
50g masła
20ml śmietanki 30%
Rozmaryn (gałązka lub sucha przyprawa)
Mięta (najlepiej parę listków)
Tymianek (gałązka lub sucha przyprawa)
Szałwia (najlepiej parę listków)
Wartości odżywcze dla gnocchi (bez gałki)
– całość
Kalorie: 1648kcal Białko: 19.7g Fenyloalanina: 870.5mg
– porcja (150g)
Kalorie: 201.8kcal Białko: 2.41g Fenyloalanina: 106.6mg
Wartości odżywcze dla sosu (bez ziół):
Kalorie: 424.9kcal Białko: 0.8g Fenyloalanina: 36mg
Razem (jedna porcja w tym 150g gnocchi odważonych po ugotowaniu)
Kalorie: 626.7kcal Białko: 3.21g Fenyloalanina: 142.6mg
Przygotowanie
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Następnie rozgnieść je, lub przepuścić przez praskę, aby miały gładką konsystencję puree. Rozrobić zamiennik jajka w letniej wodzie i dodać do ziemniaków. Dodać mąkę oraz przyprawy. Zagniatać ciasto ręcznie, aż będzie miało konsystencję nadającą się do krojenia nożem. Ciasto musi być w miarę plastyczne. Oddzielamy kawałek i rolujemy w takie podłużne walce. Następnie kroimy je ukośnie na małe ok. 2cm kawałki. Zagotowujemy wodę i dodajemy do niej łyżeczkę cukru. Gdy woda będzie wrzeć, wrzucamy nasze kawałki ciasta. Po około minucie lub dwóch, gnocchi powinny wypłynąć na powierzchnię. To oznacza, że są gotowe i można je już wyjmować.
Aby zrobić sos należy rozpuścić masło w małym garnuszku i dosypać wybranych ziół. Gdy zioła się nieco podsmażą i oddadzą aromat dolewamy śmietanki i pozwalamy się temu jeszcze trochę dusić. Tuż przed podaniem wylewamy sos prosto na nasze ugotowane już gnocchi.
Podanie
Gnocchi nie należy podsmażać. Wystarczy je ugotować i polać wybranym sosem. Podaje się je na ciepło, ale na upartego na zimno nie smakują wcale źle. Inne wersje podania gnocchi, takie typowo włoskie to na maśle z szałwią, alla Sorrentino – z sosem pomidorowym i bazylią. Można podać je również z serem niskobiałkowym i oliwą, a nawet z grzybami i śmietaną. Opcji jest co nie miara J
Gnocchi to bardzo przyjemne, typowo obiadowe danie. Daje wiele możliwości do kreatywnego podania i mają właśnie taki fajny włoski charakter. Dla mnie jest to zdecydowanie wspomnienie śródziemnomorskich klimatów i z pewnością będę je wiele razy przygotowywać, gdyż wcale nie zajmują dużo czasu.
Powiedzcie, jak Wy byście podali takie gnocchi? Z czym podajecie kopytka? Jakie dania kojarzą się Wam z latem? A jakie ze śródziemnomorskimi smakami? Co Wam najbardziej smakuje z kuchni włoskiej?
Podzielcie się koniecznie swoim zdaniem!
Smacznego!