Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odparować. Przecisnąć przez praskę lub ubić. Dodać masło, żółtko oraz sól. Wymieszać na gładką masę, doprawić gałką i pieprzem. Odstawić do lodówki do ostygnięcia. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem. Ziemniaczane puree włożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z gwiaździstą, szeroką końcówką i wyciskać nieduże rozetki. Jeżeli nie mamy szprycy, bierzemy mocną torebkę foliową, odcinamy róg (możemy wyciąć ząbki) i tak przygotowani wyciskamy rozetki. Ostatecznie możemy formować kopczyki za pomocą 2 łyżeczek, a rowki zrobimy widelcem. Wszystkie rozetki przepędzlować roztrzepanym białkiem. Pieczemy w temp. 200 stopni. około 15 min., aż „duchesse” się zarumieni.
Ilość fenyloalaniny: 995 mg
Ilość białka: 22,2 g
Ilość energii: 970 kcal
Dla ilu osób jest danie: 5-6