Niby koniec lutego a tej zimy to tak jakoś mało mieliśmy do tej pory. To prawda, coraz częściej czujemy już ten powiew wiosny, ale musimy pamiętać, że cały czas czekają nas chłodne wieczory. A cóż by było lepszego na chłodny postny wieczór, jak rozgrzewający gulasz warzywny? Porządne, sycące zimowe danie – prawdziwa polska kuchnia! No może bez mięsa, ale za to z paroma innymi ciekawymi dodatkami, które nadadzą odpowiedniego smaczku. Ja używam cynamonu, aby danie miało prawdziwy zimowy smak oraz curry, które nadaje mu lekkiej pikanterii orientu.

 

Składniki na gulasz podstawowy:

–  puszka pomidorów krojonych (ok. 500g)

– pół dużej cukinii (ok. 200g)

– jeden mały bakłażan (ok.150g)

– dwa ząbki czosnku

– papryczka chili (ok. 2g)

– pół cebuli (ja dałam dwie szalotki)

–  jeden spory ziemniak (ok.100g)

– oliwa z oliwek (10ml)

– przyprawy: majeranek/tymianek, cynamon, curry

– sól, pieprz

 

Składniki dodatkowe (można je dać według uznania):

– pieczarki, lub inne grzyby

– kukurydza (dla tych o wyższej tolerancji)

– papryka słodka

– marchew

I inne warzywa…

 

Wartości odżywcze gulaszu podstawowego(bez przypraw):

Kalorie: 356.1kcal                  Fenyloalanina: 587.7mg                Białko: 12.4g

 

Przygotowanie:

Wszystkie większe warzywa (cukinię, bakłażana i ziemniaka) kroimy w kostkę (grubość zależy od naszych upodobań. Podsmażamy ziemniaki na odrobinie oliwy z poszatkowanym czosnkiem, cebulą i chili oraz ziołami np. tymiankiem, aż będą pół-miękkie. Potem dodajemy do podsmażających się ziemniaków cukinię (jej smażenie zajmie nam mniej czasu). Osobno podsmażamy na suchej patelni bakłażana, uważając aby się nie przypalił. Przerzucamy naszego ziemniaka z cukinią i dodatkami do garnka, po czym zalewamy pomidorami z puszki. Oczywiście, jeżeli mamy możemy również dodać zwykłe pomidory dla lepszego smaku. Dodajemy do garnka bakłażana oraz pozostałe przyprawy (cynamon, curry), po czym pozwalamy się temu zagotować i ładnie wymieszać. Gotowe!

1234Podanie:

Taki gulasz, by spełniał swoje zadanie, najlepiej podawać na gorąco. Dobrze, jeżeli wcześniej się trochę „przegryzie” – będzie miał jeszcze lepszy smak. Można go spożywać samego, ale również świetnie się sprawdza jako sos lub dodatek do niskobiałkowego ryżu lub makaronu.

 

Jadacie takie gulasze? Macie jakieś konkretne warzywa które dodajecie? Koniecznie podzielcie się swoimi pomysłami!

Smacznego!


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga Wartość energetyczna Białko Fenyloalanina
Pomidor 500 95 4.5 115 500 95 4.5 115
Cukinia 200 34 2.4 110 200 34 2.4 110
Bakłażan 150 39 1.65 73.5 150 39 1.65 73.5
Czosnek 10 15.2 0.64 27 10 15.2 0.64 27
Ziemniaki, średnio 100 79 1.9 85 100 79 1.9 85
Oliwa z oliwek 10 89.7 0 0 10 89.7 0 0
Suma wartości odżywczych
Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.