Wszystkie artykuły

Hakujemy jackfruita!

Hakujemy jackfruita!

Próbowaliście kiedyś jackfruita? Jest to największy na świecie owoc rosnący na drzewie i ma bardzo mało białka! Jest więc świetnym produktem a diecie PKU. Specjalnie dla Was, Jerzy Nogal przygotował 3 przepisy z tym wyjątkowym owocem. Wypróbujcie je i hakujcie Jackfruita do woli. 💜   -> Tacos z Czytaj więcej

GULASZ Z JACKFRUITEM

GULASZ Z JACKFRUITEM

Przepis na 2 porcje   Warzywa pokrój w takie kawałki jakie chcesz mieć w gulaszu. Na oliwie przesmaż z dodatkiem soli i cynamonu cebulę, seler naciowy, pieczarki, paprykę i cukinię. Smaż aż warzywa się zeszklą, dodaj pomidory i duś 15 minut. Jackfruita przepłucz Czytaj więcej

BUTTER JACKFRUIT

BUTTER JACKFRUIT

Przepis na 1 porcję   W rondelku na małym ogniu podgrzej masło klarowane z przyprawami i gotuj je kilka minut. Wyjmij przyprawy i dodaj pokrojoną cebulkę. Smaż aż cebula się zeszkli, dodaj pomidory, śmietankę i kurkumę. Całość gotuj 10 minut na małym ogniu. Czytaj więcej

TACOS Z JACKFRUITEM

TACOS Z JACKFRUITEM

Przepis na 6 sztuk   CIASTO Wymieszaj dokładnie skrobię kukurydzianą z gumą guar. Wlej wody i dodaj kurkumę oraz sól. Mieszaj mikserem do ubijania białek na dużych obrotach 20 sekund. Ma powstać ciasto jak na naleśniki. Odstaw na chwilę. Rozgrzej teflonową patelnię na Czytaj więcej

Wypełnij ankietę

Wypełnij ankietę

Powiedz jak klika Ci się nasza strona internetowa, co Ci się podoba na naszych social mediach, a czego Ci brakuje. Twoja opinia naprawdę ma dla nas znaczenie.   WYPEŁNIJ ANKIETĘ   Czekamy na Twoje odpowiedzi!

Czekolada to zastrzyk pozytywnej energii

Czekolada to zastrzyk pozytywnej energii

Dziś Dzień Czekolady! Na tę okoliczność postanowiłam podzielić się z Wami ,,kostką” najważniejszych informacji o czekoladzie.   Zacznę od krótkiej historii. Odkrycie czekolady zawdzięczamy ludom Olmeków – plemiona te ok. 3 tysięcy lat temu zamieszkiwały obszar dzisiejszego Meksyku. Olmekowie odkryli, że z ziaren Czytaj więcej

Wielkanocne przepisy PKU

Wielkanocne przepisy PKU

Wielkanoc tuż tuż więc czas najwyższy planować menu! Na szczęście nasz kucharz już je dla Was przygotował. Wypróbujcie 3 zupełnie nowe przepisy od Jerzego Nogala i spędźcie spokojne i smaczne święta 🙂   barszcz wielkanocny pasta a la jajeczna wielkanocna pascha z tapioki Czytaj więcej

Pascha wielkanocna z tapioki

Pascha wielkanocna z tapioki

Zagotuj wodę z napojem migdałowym, wsyp tapiokę i wymieszaj dokładnie. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem mieszając co kilka minut. Gdy kuleczki tapioki staną się przeźroczyste dodaj cukier, serek* i wymieszaj. Zagotuj mleko kokosowe i wsyp agar (bardzo zgęstnieje), wymieszaj i dodaj do Czytaj więcej

PASTA ALA JAJECZNA Z CZARNĄ SOLĄ

PASTA ALA JAJECZNA Z CZARNĄ SOLĄ

Przepis na 4 porcje   Ugotowane warzywa zmiażdż widelcem za pastę. Pieczarkę zetrzyj na tarce i posiekaj szczypiorek. Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw do smaku i gotowe! Do tego przepisu warto użyć warzyw ugotowanych w bulionie do barszczu wielkanocnego 😉   Smacznego!

Barszcz wielkanocny

Barszcz wielkanocny

Ugotuj wywar z warzyw i przypraw. Jeśli nie masz serwatki to zrób ją ze zsiadłego mleka. 700 g zsiadłego mleka (2 op.) podgrzewaj w rondelku na małym ogniu – zacznie się oddzielać serwatka i twaróg. Po ok pół godziny odlej przez sitko serwatkę Czytaj więcej

Wypróbuj przepisy ze słodkich warsztatów w Krakowie

Wypróbuj przepisy ze słodkich warsztatów w Krakowie

Przepisy na słodkie wypieki z ostatnich warsztatów z Jerzym Nogalem już są! Wypróbujcie przepisy na 3 rodzaje biszkoptów oraz na jabłecznik krakowski. Kremy i inne dodatki zostawiamy Waszej kreatywności. Pamiętajcie tylko żeby wszystko policzyć! 😉     ciasto szpinakowe ciasto wiśniowe biszkopt klasyczny jabłecznik Czytaj więcej

Jabłecznik krakowski

Jabłecznik krakowski

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cynamonem, cukrem pudrem i masłem. Ubij aquafabę z solą przez 2 minuty. Gumę guar ubij z wodą i dodaj do ubitej aquafaby, a następnie całość dodaj do wymieszanej z masłem mąki. Wymieszaj i ugniataj krótko. Tak przygotowane Czytaj więcej

Biszkopt klasyczny

Biszkopt klasyczny

Wymieszaj cukier z wodą aż do rozpuszczenia się cukru. Mąkę wymieszaj z cukrem z wanilią oraz proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj wodę z cukrem. Wymieszaj mikserem – nie dłużej niż 10 sekund. Ubij aquafabę z solą przez 2 minuty. Do ubitej aquafaby Czytaj więcej

Ciasto wiśniowe

Ciasto wiśniowe

Wymieszaj cukier z wodą oraz sokiem wiśniowym aż do rozpuszczenia. Mąkę wymieszaj z cukrem z wanilią oraz proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj wcześniej przygotowaną „wiśniową wodę”. Wymieszaj mikserem – nie dłużej niż 10 sekund. Ubij aquafabę z solą przez 2 minuty. Do Czytaj więcej

Ciasto szpinakowe

Ciasto szpinakowe

Szpinak zblenduj w wodzie z cukrem. W misce wymieszaj proszek do pieczenia z mąką, a następnie przelej do niej zblendowaną „wodę szpinakową”. Wymieszaj wszystko mikserem, nie dłużej niż 10 sekund. Ubij aquafabę z solą przez 2 minuty. Do ubitej aquafaby dodaj sok z Czytaj więcej

Przepisy z warsztatów w Katowicach już są!

Przepisy z warsztatów w Katowicach już są!

Specjalnie na Wasze prośby dzielimy się przepisami z ostatnich warsztatów chlebowych z Jerzym Nogalem. Kto był z nami w Katowicach, ten wie jak smaczne może być pieczywo PKU!   Wszystkich Was zapraszamy do wypróbowania wspaniałych przepisów na: puszyste bułeczki chleb dyniowy chleb z Czytaj więcej

Puszyste bułeczki

Puszyste bułeczki

Przepis na 6 bułeczek   Wymieszaj mąkę z drożdżami, solą i wszystkimi sypkimi dodatkami. Dodaj wodę z olejem i wymieszaj dokładnie aż powstanie ciasto. Uformuj bułeczki rękami posmarowanymi oliwą lub olejem. Odstaw przykryte do wyrośnięcia w cieply miejscu na około godzinę. Piecz 25 Czytaj więcej

Chleb z pomidorami

Chleb z pomidorami

W dużej misce wymieszaj mąkę z drożdżami i solą. Pomidory zalej 100 ml wrzątku i zmiksuj. Dolej 150 ml zimnej wody i całość wymieszaj. Pomidorową pastę wlej do miski z mąką i dokładnie wyrabiaj ciasto mieszając łyżką. Odstaw na kilka minut, a następnie Czytaj więcej

Chleb dyniowy

Chleb dyniowy

Wsyp do miski wszystkie suche składniki i zalej wodą. Dokładnie wymieszaj i wyrabiaj łyżką energicznie mieszając (od dołu do góry) – ciasto trzeba porządnie napowietrzyć. Dynię zetrzyj na drobnych oczkach i odciśnij wodę – w takiej formie odważ potrzebną ilość. Dodaj startą dynię Czytaj więcej

Pączki PKU

Pączki PKU

W średniej wielkości misce wymieszaj razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól. W filiżance wymieszaj wodę, olej, esencję waniliową oraz barwnik, wlej wszystko do mąki i dokładnie rozmieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.   Posyp ciasto mąką, aby móc ugnieść 6 pączków. Czytaj więcej

Sylwestrowe przekąski PKU

Sylwestrowe przekąski PKU

Poznajcie nasze propozycje na sylwestrowe smaczności 🙂   Przepisy zostały przygotowane na podstawie przepisów opracowanych przez mamę fenymenalnej Asi. Spędziła ona bardzo dużo czasu w kuchni opracowując coraz to nowe dania dla Asi i jej siostry (także z PKU). Oglądała programy kulinarne i Czytaj więcej

Szaszłyki warzywne

Szaszłyki warzywne

Ogórki i paprykę pokrój na duże kawałki (np. ćwiartki). Pieczarki, oliwki odcedź z zalewy. Warzywa nabij na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki możesz doprawić do smaku dowolnymi przyprawami.   Smaczengo!

Sałatka Gyros

Sałatka Gyros

Pokrój drobno kapustę pekińską, paprykę, cebulę, ogórki i pieczarki. Wszystkie warzywa wrzuć do miski i dodaj kukurydzę z puszki, majonez i ketchup. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz możesz doprawić sałatkę przyprawą gyros, solą i pieprzem.

Pasztet pieczarkowy

Pasztet pieczarkowy

Oczyszczone pieczarki zetrzyj na grubej tarce. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju aż się zeszkli. Do cebuli dodaj pieczarki i smaż tak długo aż woda odparuje. Bułkę namocz w wodzie (lub mleku PKU) aż zmięknie i będzie się rozpadać. Odciśnij i Czytaj więcej

Gulasz a’la strogonow

Gulasz a’la strogonow

Wszystkie warzywa pokrój w takie kawałki jak lubisz. Pomidory obierz ze skróki lub użyj pomidorów z puszki. Na rozgrzany olej wrzuć cebulę, marchewkę i seler naciowy i całość duś aż warzywa trochę zmiekną. Nie przerywając duszenia dodaj pieczarki, paprykę, ogórki i pomidory. Całość Czytaj więcej

Labirynt relacji rodzinnych Nie tylko w kontekście PKU

Labirynt relacji rodzinnych Nie tylko w kontekście PKU

Kluczowa rola Rodzina odgrywa kluczową rolę w naszym życiu. W rodzinie powstaje człowiek. Rodzina jest też mozaiką poszczególnych osobowości jej członków, układem oczekiwań, zależności i ról, jakie przyjmują poszczególne osoby. To w niej uczymy się wartości, nabywamy umiejętności społecznych i budujemy naszą tożsamość. Czytaj więcej

Świąteczne inspiracje kulinarne

Świąteczne inspiracje kulinarne

Święta tuż-tuż. A jak święta, to czas na pierogi! Sprawdźcie co w tym roku przygotował dla Was Jerzy Nogal. Jesteśmy przekonani, że te potrawy posmakują wszystkim domownikom 🙂   Spróbujcie tradycyjnie nietradycyjnych pierogów i nie tylko 🙂 pierogi z kapustą i grzybami słodkie Czytaj więcej

Pasztet świąteczny

Pasztet świąteczny

Dynię i marchew pokrój na kawałki i upiecz do miękości. Ziemniaki ugotuj. Cebulę, boczniaki, suszone śliwki i papryczkę chilli drobno posiekaj. Cebulę i boczniaki, przesmaż na maśle z przyprawami. Na końcu dodaj suszone śliwki. Dynię, marchew i ziemniaki rozgnieć na puree i wymieszaj Czytaj więcej

Dyniowy farsz do pierogów

Dyniowy farsz do pierogów

Dynię pokrój w kawałki i upiecz do miękości. Pomarańczę, gruszkę i imbir pokrój na drobne kawałki i przesmaż na maśle aż zmiękną i odparuje woda. Upieczoną dynię rozgnieć na puree i wymieszaj z usmażonymi owocami. Całość dopraw sokiem z limonki lub cytryny, kardamonem, Czytaj więcej

Ciasto na pierogi z sokiem z buraka i kurkumą

Ciasto na pierogi z sokiem z buraka i kurkumą

W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie suche składniki. Dodaj sok z buraków (może być też woda), zagnieć ciasto i odstaw na kilka minut. Dodaj olej, szybko wyrób i rozwałkuj.   Smacznego! Energia: 427 kcal Białko: 0,61 g PHE: 16 mg

Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.