Wszystkie artykuły

FENYMENALNY konkurs sportowy!

FENYMENALNY konkurs sportowy!

Wraz z naszym ambasadorem, zapraszamy wszystkich fenymenalnych do wzięcia udziału w wyzwaniu sportowym Kręcimy z PKU. Do zdobycia są fenymenlane nagrody oraz satysfakcja ze wspólnej pracy nad zdrowym stylem życia 🙂   Konkurs organizowany jest na naszej grupie na Facebooku: https://bit.ly/FenymenalniAmbasadorzy. Dołączcie do Czytaj więcej

Wielkanoc w barwach PKU

Wielkanoc w barwach PKU

Wielkimi krokami zbliżają się święta Wielkiej Nocy. Zasypie nas fala pięknych barw, jak i kolorowych zajączków i jajeczek. Bez wątpienia są to święta jajkami przepełnione, to przecież symbol. Jak ugryźć ten temat w diecie PKU? Przecież jajka to bomba fenyloalaninowa! Jak przygotować się Czytaj więcej

Ale jaja! Sprawdź świąteczne przepisy

Ale jaja! Sprawdź świąteczne przepisy

Jeśli wciąż szukasz pomysłów na wielkanocne potrawy PKU, sprawdź co tym razem przygotował nasz kucharz. Podczas warsztatów kulinarnych Jerzy wyczarował dla nas niezłe jaja! Spróbuj „Oszukanych jaj na twardo z majonezem i groszkiem” oraz nieoczywistego deseru, jakim są „Jaja na słodko”.  A dla Czytaj więcej

Ale jajo! Czyli oszukane jajo na twardo

Ale jajo! Czyli oszukane jajo na twardo

Przepis na 4 połówki jaj Sposób przygotowania Oszukane żółtko Wymieszaj napój ryżowy z kurkumą, solą, płatkami i agarem. Wszystko razem zagotuj na małym ogniu. Skrobię rozbełtaj z łyżką wody i dodaj do przygotowanego napoju. Wymieszaj energicznie, aż zgęstnieje. Nałóż do foremek w kształcie Czytaj więcej

„Groszek” zielony z brokułu

„Groszek” zielony z brokułu

Przepis na 4 porcje Sposób przygotowania Wodę wlej do rondelka, dodaj sól, a następnie brokuły, gotuj około 4 minuty (żeby zachowały intensywny zielony kolor). Do rondelka z brokułami dodaj koperek i zblenduj (z pozostałą po gotowaniu wodą). Następnie dodaj agar, wymieszaj i gotuj Czytaj więcej

Ale majo! Majonez z aquafaby

Ale majo! Majonez z aquafaby

Sposób przygotowania Aquafabę wlej do wysokiego naczynia, dodaj resztę składników (poza olejem). Ubijaj przez 3-4 minuty. Następnie, ubijając, wlewaj powoli, małym strumieniem olej. Ubijaj tak do czasu, aż majonez zgęstnieje i zacznie formą przypominać klasyczny majonez. Zajmie to 1-2 minuty.   Wskazówka: Jeśli Czytaj więcej

Słodkie jajo! Czyli deser kokosowy z mango

Słodkie jajo! Czyli deser kokosowy z mango

Przepis na 6 sztuk Sposób przygotowania Najpierw przygotuj masę na „żółtka”. Wymieszaj pulpę mango z agarem i zagotuj. Skrobię wymieszaj z wodą, dodaj do pulpy i gotuj na małym ogniu przez minutę. Przygotowaną masę nałóż do foremek lub na dno kieliszków do szampana, Czytaj więcej

Babeczki wielkanocne

Babeczki wielkanocne

Przepis na 10 sztuk Sposób przygotowania W misce wymieszaj: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i kurkumę. Następnie dodaj wodę i wszystko razem wymieszaj na jednolitą masę. Na koniec dodaj roztopione i przestudzone masło i ponownie wymieszaj do połączenia składników. Aquafabę Czytaj więcej

Ankieta Nutricia Metabolics

Ankieta Nutricia Metabolics

Drodzy Fenymenalni, stale się rozwijamy i budujemy naszą fenymenalną społeczność. W związku z tym, jak co roku, przygotowaliśmy dla Was krótką ankietę, dzięki której będziemy mogli lepiej poznać Wasze potrzeby.   Zapraszamy do jej wypełnienia i podzielenia się z nami swoją opinią. Liczymy Czytaj więcej

Świąteczne kulinarne inspiracje by Jerzy Nogal

Świąteczne kulinarne inspiracje by Jerzy Nogal

Święta zbliżają się już wielkimi krokami. Jeżeli nadal nie masz pomysłu na to co ugotować skorzystaj z przepisów zaproponowanych przez naszego kucharza Jerzego Nogala. Podczas ostatnich warsztatów kulinarnych online Jerzy zaproponował moc świątecznych inspiracji!   Zaskocz rodzinę podając im Świąteczną Pietruchę w Nori Czytaj więcej

Fenymenalne przepisy świąteczne

Fenymenalne przepisy świąteczne

Babeczki niskobiałkowe Składniki: gotowa mieszanka Bezgluten 4 żółtka 0,5 szkl. oleju 100ml wody 0,5 szkl. cukru Ucieramy wszystko, a następnie nakładamy do foremek. Pieczemy 20 min w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180st. Dekoracja według uznania Wartości 100 g – Białko: 2 g PHE: Czytaj więcej

Foodcrawl Wrocław: Chingu – Korean street food

Foodcrawl Wrocław: Chingu – Korean street food

Po azjatycku z PKU? Czemu nie! 📍Punkt podróży – #wrocław   Podczas wyjazdów szukam miejsc, w których osoba z PKU może zjeść coś więcej niż tradycyjny, domowy obiad dostępny w większości restauracji. Tak natknęłam się na koreańską knajpkę @chinguwrocław😋. Znajduje się ona w Czytaj więcej

Nutriquiz listopad 2022 – zwycięzcy

Nutriquiz listopad 2022 – zwycięzcy

Ogłaszamy wyniki listopadowego NutriQuizu! Sprawdź czy znalazła/eś się na liście dziesięciu osób, które w najszybszym czasie odpowiedziały poprawnie na wszystkie pytania.

Jak zacząć naukę gry na instrumencie?

Jak zacząć naukę gry na instrumencie?

W minionych epokach usłyszeć dźwięk fortepianu czy orkiestry nie było tak łatwo jak ma to miejsce współcześnie. W czasach wszechobecnego internetu, smartfonów i słuchawek mamy dostęp do prawie każdego utworu na zawołanie. Niemal tak samo łatwo rozpocząć naukę gry na instrumencie. Wystarczy mieć Czytaj więcej

Awers i rewers Internetu. Czyli jak zdrowo korzystać z sieci i urządzeń do niej podłączonych.

Awers i rewers Internetu. Czyli jak zdrowo korzystać z sieci i urządzeń do niej podłączonych.

Wirtualne możliwości Internet zmienił nas. Dał nam łatwy dostęp do wiedzy, komunikacji, przyspieszył i umożliwił wiele procesów ułatwiających nam codzienne życie. Korzystamy na co dzień z bankowości elektronicznej, komunikatorów, sklepów internetowych, mamy dostęp do morza informacji i rozrywki, używamy przeróżnych aplikacji np. do Czytaj więcej

IMMUNO SUPPORT, czyli składniki dla wsparcia odporności

IMMUNO SUPPORT, czyli składniki dla wsparcia odporności

Wczesna  jesień to jeden z okresów roku, w którym układ odpornościowy wystawiany jest na szczególną próbę.  Jesienna słota sprawia, że  przebywając na dworze bez odpowiedniego ubioru, nietrudno o przewianie czy wychłodzenie. Infekcje, szczególnie bakteryjne i wirusowe, dają się we znaki także w kolejnych Czytaj więcej

Foodcrawl: Restauracja Manna 68

Foodcrawl: Restauracja Manna 68

Będąc na wakacjach w Gdańsku, szukałam restauracji, gdzie będę mogła zjeść śniadanie na mieście. Osoby z fenyloketonurią wiedzą, że znalezienie niskobiałkowego dania na pierwszy posiłek w ciągu dnia jest dużo cięższe niż obiadu.  W wegańskiej restauracji  MANNA68 to jednak nie problem! To miejsce Czytaj więcej

Tosty francuskie z sałatką warzywną i tosty z owocami

Tosty francuskie z sałatką warzywną i tosty z owocami

Przepisy „Gotuj z nami!” to gwarancja najpyszniejszych potraw z mnóstwem witamin! Dzisiaj Jerzy ukrył je w tostach francuskich z sałatką warzywną i tostach z owocami. Poznajcie wyjątkowy przepis! Pamiętajcie, aby odwiedzać nasz kanał na Youtube, gdzie znajdziecie wszystkie dotychczas udostępnione przez nas materiały Czytaj więcej

Wyjazdowe must-have – podróże małe i duże z dietą PKU

Wyjazdowe must-have – podróże małe i duże z dietą PKU

Wszyscy lubimy podróżować. Jest to forma aktywnego wypoczynku, podczas którego możemy zwiedzać ciekawe miejsca, poznawać inne kultury czy napotkać na swojej drodze nowych ludzi. Samo organizowanie dalszych wycieczek jest dość czasochłonne i niekiedy uciążliwe nawet dla zdrowych osób, więc nasuwa się pytanie: czy osoba chora na fenyloketonurię może pozwolić sobie Czytaj więcej

Lifehacki: Podróże z fenyloketonurią

Lifehacki: Podróże z fenyloketonurią

Pierwsze kroki za granicę Kiedy byłam dzieckiem, rodzice nie pozwalali mi jeździć na kilkudniowe wycieczki szkolne (np. Zielone Szkoły czy obozy wakacyjne) ze względu na dietę i obawę, czy poradzę sobie z utrzymywaniem jej bez pomocy. Mimo to moja pierwsza wycieczka za granicę odbyła się już w wieku 15 lat.

UKRAIŃSKA SOLJANKA WIOSENNA ZUPA (8 porcji)

UKRAIŃSKA SOLJANKA WIOSENNA ZUPA (8 porcji)

UKRAIŃSKA SOLJANKA WIOSENNA ZUPA (8 porcji) Składniki Olej 3 łyżki Cebula (pokrojona w grubą kostkę) 160 g Marchew (pokrojona w talarki) 170 g Por (pokrojony w talarki) 50 g Liść laurowy Ziele angielskie Ziemniaki (pokrojone w kostkę) 110 g koncentrat pomidorowy 40 g Czytaj więcej

Szaszłyki

Szaszłyki

Marynata do owoców (4 szaszłyki) Składniki: Sok z cytryny 10 g Miód 8 g Mięta świeża 1 g Oliwa 9 g Wartości dla marynaty: Białko 0,14 g PHE 4,70 mg Energia 109 kcal Owoce dowolne (PHE w 100 g): Truskawki PHE: 24 mg Czytaj więcej

Pierwsza zupka jarzynowa niemowlaka

Pierwsza zupka jarzynowa niemowlaka

Marchew i ziemniaka pokroić w drobną kostkę (łatwiej się później blenduję) i gotować do czasu aż warzywa będą miękkie. Dodać kleik ryżowy i masło (ewentualnie olej lub oliwę z oliwek), cały czas mieszając. Następnie wszystko zblendować. Z czasem można dietę rozszerzać poprzez dodawanie Czytaj więcej

Zupa kartoflana

Zupa kartoflana

Cebulę podsmaż na oleju, dodaj paprykę i smaż jeszcze przez kilka minut. Następnie wrzuć ziemniaki i zalej wodą w ilości odpowiedniej do jednej porcji zupy. Duś przez kilka minut, aż ziemniaki staną się miękkie. Dodaj czosnku, soli i ziół do smaku. Mąkę niskobiałkową Czytaj więcej

Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.