- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cynamonem, cukrem pudrem i masłem.
- Ubij aquafabę z solą przez 2 minuty.
- Gumę guar ubij z wodą i dodaj do ubitej aquafaby, a następnie całość dodaj do wymieszanej z masłem mąki. Wymieszaj i ugniataj krótko.
- Tak przygotowane ciasto odstaw do schłodzenia do lodówki na około 30 minut.
- W tym czasie przygotuj jabłka. Obierz je, a następnie pokrój w kostkę i przesmaż z cukrem na patelni do czasu aż zmiękną i odparują. Zdejmij z ognia.
- Po wyjęciu ciasta z lodówki, odejmij z ciasta 1/5, rozwałkuj i potnij na paski. Resztą ciast wyłóż formę do pieczenia (zrób 2-3 cm rant).
- Następnie wstaw przygotowany spód ciasta do piekarnika na 10 minut (180 stopni, grzanie góra-dół).
- Po 10 minutach na spód nałóż przygotowane wcześniej jabłka i przykryj je przygotowanymi wcześniej paskami z ciasta układając kratkę.
- Wstaw do piekarnika na 40 minut (180 stopni, grzanie góra-dół).
Smacznego!