Za pomocą trzepaczki wymieszać składniki na ciasto, dolać tyle wody, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietanki. Smażyć naleśniki na średnim ogniu. Przed smażeniem patelnię posmarować umoczoną w oleju szmatką.
W trakcie smażenia naleśników na drugiej patelni przygotować sos.
Wlać sok z pomarańczy, dodać cukier, smażyć, aż cukier się rozpuści, dodać skórki z pomarańczy. Smażyć aż zaczną się karmelizować, dodać masło, wlać likier i podpalić. Zdjąć z ognia.
Naleśniki przekładać na patelnię z sosem. Pokryć sosem z dwóch stron, złożyć na pół i jeszcze raz na pół. Przekładać na talerz. Można jeść na ciepło i na zimno.
Wartość odżywcza:
Całość (8 naleśników): Phe: 75,8 mg ,B: 2 g, E: 1080 kcal