Dziś Dzień Czekolady! Na tę okoliczność postanowiłam podzielić się z Wami ,,kostką” najważniejszych informacji o czekoladzie.
Zacznę od krótkiej historii. Odkrycie czekolady zawdzięczamy ludom Olmeków – plemiona te ok. 3 tysięcy lat temu zamieszkiwały obszar dzisiejszego Meksyku. Olmekowie odkryli, że z ziaren kakaowca, które uprawiali, można przygotować smaczny i aromatyczny napój. Poza kakao dodawali do niego miód, wanilię, chili, a także zagęstnik w postaci mąki, pozyskiwanej z uprawnianej przez nich kukurydzy. Późniejsza cywilizacja Majów wykorzystywała z kolei ziarna kakaowca jako środek płatniczy, handlując jego owocami. Jedynie wyższe klasy społeczne mogły sobie pozwolić na to, aby cieszyć się wybornym smakiem kakao w formie gęstego płynu. Z kolei Aztekowie traktowali kakao jako święty napój i używali go podczas religijnych obrzędów. Do Europy kakao trafiło dopiero w XVI wieku. W 1819 roku rozpoczęto produkcję czekolady w Szwajcarii, a potem również w Belgii… i tak jest do dzisiaj.
Skupmy się teraz na odpowiedzi na pytanie jaki rodzaj czekolady jest najlepszy – którą wybrać? W mojej ocenie wachlarz ogólnodostępnych czekolad na półkach sklepowych jest ogromny i – choć nieco inaczej wygląda to z czekoladami PKU – uważam, że Wy też macie w czym wybierać. Moje serce skradły czekolady PKU przeznaczone na święta lub inne specjalne okoliczności. No i, jak mawia mała pacjentka, ,,pani Izuniu, a jadła pani czekoladę strzelającą?”. Przyznam się Wam, że mam swoje ulubione czekolady i zawsze po nie sięgam, ale idąc za poleceniem małej pacjentki, zakupię sobie strzelająca czekoladę, której skosztuję w odpowiednim czasie 😉
Jaką zatem wybrać ?
Czekolada gorzka, deserowa, mleczna czy biała są niedozwolone na diecie PKU, dlatego bezpiecznym wyborem dla osób chorujących na fenyloketonurię będą czekolady niskobiałkowe.
Czekolada PKU zazwyczaj w składzie zawiera masło kakaowe, cukier, dodatek kokosu lub inny, masę kakaową, tłuszcz, serwatkę w proszku i wanilię.
Pamiętajcie:
- Wysoka zawartość tłuszczów w czekoladzie sprzyja nadwadze i otyłości.
- Czekolada ma niekorzystny wpływ na zęby i może przyczyniać się do powstawania próchnicy u dzieci. Jeśli zjadamy ją lub podajemy dziecku, musimy pamiętać, aby później dokładnie umyć zęby, a jeśli nie możemy fizycznie tego zrobić, to należy dobrze wypłukać jamę ustną letnią wodą.
- Planując swoją kostkę czekolady wliczajcie ją zawsze do swojego dziennego zapotrzebowania diety PKU.
- Czekolada spożywana w zbyt dużej ilości odbiera apetyt – nie bądźcie zaskoczeni, gdy po zjedzeniu jej przed posiłkiem nie będziecie mieli już na niego ochoty.
- Należy pamiętać o zachowaniu umiaru w codziennym spożyciu czekolady.
- Zwracajcie uwagę na etykiety czekolad. Nie każda czekolada bez glutenu czy wegańska ma jednocześnie niską zawartość białka. Pamiętajcie, że poza składem producent powinien umieścić informację na opakowaniu informującą np. o śladowej zawartości orzechów czy mleka – łącznie z laktozą itp.
Jak jeść czekoladę, by poczuć jej smak?
- 1. Połóż kostkę czekolady na języku.
- 2. Nie gryź, poczekaj, aż sama rozpłynie się w ustach.
- 3. Delektuj się! Każdy kęs to szansa na świadome rozkoszowanie się smakiem czekolady.
W Dniu Czekolady polecam Wam zaplanować sobie wieczór w czekoladowym stylu: zapalcie sobie świeczkę o zapachu czekolady, a do tego obejrzyjcie jeden z filmów z czekoladowym motywem. Polecam film „Chocolat” z 2000 roku, który zebrał kilka prestiżowych nagród, jak również filmy takie jak „Wonka”, „Dzień czekolady”, „Charlie i fabryka czekolady” i wiele innych. Wybór filmu pozostawiam Wam, a na zakończenie podzielę się z Wami moim ulubionym czekoladowym cytatem:
„Pamiętajcie, że w życiu pada wiele pytań, na które czekolada przynosi odpowiedź.”
Nigella Lawson, kulinarna celebrytka z Wielkiej Brytanii
U mnie się sprawdza, a jak jest u Was? 😉
Pozdrawiam
Izabela Horka
Przegląd ogólnodostępnych na rynku czekolad z niską zawartością białka
(od 0,1 g do 2,2 g białka w 100 g) na dzień 13.03.2024. Oto 22 propozycje:
Producent,
dystrybutor |
Nazwa i gramatura | Kcal na 100 g | Białko na 100 g | |
Bonvita | czekolada biała z mleka ryżowego
100 g |
585,00 | 0,10 | |
Balviten | lizaki czekoladowe
niskobiałkowe PKU 50 g |
624,00 | 1,10 | |
Balviten | kocie języczki czekoladowe niskobiałkowe PKU 80 g | 324,00 | 1,10 | |
Balviten | czekolada waniliowa niskobiałkowa PKU 80 g | 622,00 | 1,10 | |
Huber | czekolada waniliowa niskobiałkowa PKU 80 g | 624,00 | 1,30 | |
Metax | schoxxi mini czekolada strzelająca 60g | 598,00 | 1,40 | |
Metax | schoxxi mini czekolada 60g | 610,00 | 1,50 | |
Metax | schoxxi czekolada 100 g | 610,00 | 1,50 | |
Huber | czekolada kokosowa niskobiałkowa PKU 80g | 648,00 | 1,60 | |
Metax | schoxxi czekoladowe świnki 20g
|
609,00 | 1,60 | |
Huber | czekolada z chrupkami niskobiałkowa PKU 80 g | 625,00 | 2,00 | |
Bonvita | BON czekolada z mleka ryżowego ORYGINALNA 100g | 554,00 | 2,10 | |
Bonvita | czekolada z chrupkami ryżowymi 100g | 550,00 | 2,20 |