Dziś Dzień Czekolady! Na tę okoliczność postanowiłam podzielić się z Wami ,,kostką” najważniejszych informacji o czekoladzie.

 

Zacznę od krótkiej historii. Odkrycie czekolady zawdzięczamy ludom Olmeków – plemiona te ok. 3 tysięcy lat temu zamieszkiwały obszar dzisiejszego Meksyku. Olmekowie odkryli, że z ziaren kakaowca, które uprawiali, można przygotować smaczny i aromatyczny napój. Poza kakao dodawali do niego miód, wanilię, chili, a także zagęstnik w postaci mąki,  pozyskiwanej z uprawnianej przez nich kukurydzy. Późniejsza cywilizacja Majów wykorzystywała z kolei ziarna kakaowca jako środek płatniczy, handlując jego owocami. Jedynie wyższe klasy społeczne mogły sobie pozwolić na to, aby cieszyć się wybornym smakiem kakao w formie gęstego płynu. Z kolei Aztekowie traktowali kakao jako święty napój i używali go podczas religijnych obrzędów. Do Europy  kakao trafiło dopiero w XVI wieku. W 1819 roku rozpoczęto produkcję czekolady w Szwajcarii, a potem również w Belgii… i tak jest do dzisiaj.

 

Skupmy się teraz na odpowiedzi na pytanie jaki rodzaj czekolady jest najlepszy – którą wybrać? W mojej ocenie wachlarz ogólnodostępnych czekolad na półkach sklepowych jest ogromny i – choć nieco inaczej wygląda to z czekoladami PKU – uważam, że Wy też macie w czym wybierać. Moje serce skradły czekolady PKU przeznaczone na święta lub inne specjalne okoliczności. No i, jak mawia mała pacjentka, ,,pani Izuniu, a jadła pani czekoladę strzelającą?”. Przyznam się Wam, że mam swoje ulubione czekolady i zawsze po nie sięgam, ale idąc za poleceniem małej pacjentki, zakupię sobie strzelająca czekoladę, której skosztuję w odpowiednim czasie 😉

Jaką zatem wybrać ?

Czekolada gorzka, deserowa, mleczna czy biała są niedozwolone na diecie PKU, dlatego bezpiecznym wyborem dla osób chorujących na fenyloketonurię będą czekolady niskobiałkowe.

Czekolada PKU zazwyczaj w składzie zawiera masło kakaowe, cukier, dodatek kokosu lub inny, masę kakaową, tłuszcz, serwatkę w proszku i wanilię.

 

Pamiętajcie:

  • Wysoka zawartość tłuszczów w czekoladzie sprzyja nadwadze i otyłości.
  • Czekolada ma niekorzystny wpływ na zęby i może przyczyniać się do powstawania próchnicy u dzieci. Jeśli zjadamy ją lub podajemy dziecku, musimy pamiętać, aby później dokładnie umyć zęby, a jeśli nie możemy fizycznie tego zrobić, to należy dobrze wypłukać jamę ustną letnią wodą.
  • Planując swoją kostkę czekolady wliczajcie ją zawsze do swojego dziennego zapotrzebowania diety PKU.
  • Czekolada spożywana w zbyt dużej ilości odbiera apetyt – nie bądźcie zaskoczeni, gdy po zjedzeniu jej przed posiłkiem nie będziecie mieli już na niego ochoty.
  • Należy pamiętać o zachowaniu umiaru w codziennym spożyciu czekolady.
  • Zwracajcie uwagę na etykiety czekolad. Nie każda czekolada bez glutenu czy wegańska ma jednocześnie niską zawartość białka. Pamiętajcie, że poza składem producent powinien umieścić informację na opakowaniu informującą np. o śladowej zawartości orzechów czy mleka – łącznie z laktozą itp.

 

Jak jeść czekoladę, by poczuć jej smak?

  1. 1. Połóż kostkę czekolady na języku.
  2. 2. Nie gryź, poczekaj, aż sama rozpłynie się w ustach.
  3. 3. Delektuj się! Każdy kęs to szansa na świadome rozkoszowanie się smakiem czekolady.

 

W Dniu Czekolady polecam Wam zaplanować sobie wieczór w czekoladowym stylu: zapalcie sobie świeczkę o zapachu czekolady, a do tego obejrzyjcie jeden z filmów z czekoladowym motywem. Polecam film „Chocolat” z  2000 roku, który zebrał kilka prestiżowych nagród, jak również  filmy takie jak „Wonka”, „Dzień czekolady”, „Charlie i fabryka czekolady” i wiele innych. Wybór filmu pozostawiam Wam, a na zakończenie podzielę się z Wami moim ulubionym czekoladowym cytatem:

 

„Pamiętajcie, że w życiu pada wiele pytań, na które czekolada przynosi odpowiedź.”

Nigella Lawson, kulinarna celebrytka z Wielkiej Brytanii

 

U mnie się sprawdza, a jak jest u Was? 😉

Pozdrawiam

Izabela Horka

 

Przegląd ogólnodostępnych na rynku czekolad z niską zawartością białka

(od 0,1 g do 2,2 g białka w 100 g) na dzień 13.03.2024. Oto 22 propozycje:

 

Producent,

dystrybutor

Nazwa i gramatura Kcal na 100 g Białko na 100 g
Bonvita czekolada biała z mleka ryżowego

100 g

585,00 0,10
Balviten lizaki czekoladowe

niskobiałkowe PKU 50 g

624,00 1,10
Balviten kocie języczki czekoladowe niskobiałkowe PKU 80 g 324,00 1,10
Balviten czekolada waniliowa niskobiałkowa PKU 80 g 622,00 1,10
Huber czekolada waniliowa niskobiałkowa PKU 80 g 624,00 1,30
Metax schoxxi mini czekolada strzelająca 60g 598,00 1,40
Metax schoxxi mini czekolada 60g 610,00 1,50
Metax schoxxi czekolada 100 g 610,00 1,50
Huber czekolada kokosowa niskobiałkowa PKU 80g 648,00 1,60
Metax schoxxi czekoladowe świnki 20g

 

609,00 1,60
Huber czekolada z chrupkami niskobiałkowa PKU 80 g 625,00 2,00
Bonvita BON czekolada z mleka ryżowego ORYGINALNA 100g 554,00 2,10
Bonvita czekolada z chrupkami ryżowymi 100g 550,00 2,20

 

 

Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.