Składniki:
makaron z tapioki albo ze słodkich ziemniaków 100 g
czosnek 5 g
imbir świeży 20 g
pędy bambusa 100 g
grzyby mun 10 g
marchew 70 g
por kawałek 20 g
kapusta pekińska 100 g
rzodkiew biała 60 g
olej sezamowy 20 ml
olej arachidowy* 30 ml
olej chili* 10 ml
sól lub sos sojowy o bardzo małej zawartości białka 10 ml

 

Sposób przygotowania:

  1. Makaron z tapioki zalej wrzątkiem, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Albo zalej wrzątkiem i gotuj na minimalnym ogniu 3 minuty. Odcedź, przelej zimną wodą i wymieszaj z olejem sezamowym.
  2. Na oleju arachidowym przesmaż pędy bambusa z imbirem pokrojonym w cieniutkie paseczki, dodaj grzybu mun pocięte na kawałki. Smaż aż zaczną się lekko przyrumieniać.
  3. Wlej olej chili. Dodaj marchew pokrojoną w zapałki albo w cienkie plasterki, pora pokrojonego w krążki  i smaż minutę na dużym ogniu.
  4. Zdejmij warzywa z patelni i wrzuć makaron – niech się chwilę podsmaży. Dodaj rzodkiew pokrojoną w półksiężyce i z grubsza poszatkowaną kapustę. Smaż chwilę i wymieszaj z warzywami. Dopraw solą lub sosem sojowym.

* Jeśli nie masz oleju arachidowego możesz użyć zwykłego oleju albo przesmaż w oleju ryżowym orzeszki arachidowe i gdy się zaczną rumienić zlej olej przez gazę do buteleczki.

Tak samo z olejem chili – przesmaż papryczki chili w oleju ryżowym i przelej do buteleczki. Będzie ostrzejszy, jeśli papryczki wrzucisz do środka butelki.

PHE: 190 mg, B:5,67  g, E: 859 kcal


Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.