Składniki na 15 porcji:

– 200 g wody mocno gazowanej np. ”Żywiec”

– 200 g Aquafaby (woda, w której zapuszkowana jest cieciorka)

– 0,1 g soli

– 25 g cukru pudru

– 120 g oleju słonecznikowego

– 200 g Mascarpone “Piątnica”

– 200 g śmietany kremówki 30%

– 200 g marchewki

– 500 g n/b ciasta w proszku o smaku czekoladowym “Loprofin”

– 100 g granatu

– opcjonalnie ozdoby bezbiałkowe

Wykonanie:

1. Aquafabę dobrze ubić mikserem dodając cukier puder. Ubitą na sztywno włożyć do lodówki.

2. W międzyczasie umyć pod bieżącą wodą marchew, którą następnie należy obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Odstawić.

3. Czas na przygotowanie ciasta z opakowania. Zawartość “Loprofin” wsypać do dużej miski. Dodać 120 ml oleju słonecznikowego i wymieszać drewnianą łyżką, następnie dodać 220 ml mocno gazowanej wody i dobrze wymieszać. Dodać startą marchew i ubitą na sztywno pianę z Aquafaby. Całość Aquafaby bardzo delikatnie i powoli wtłoczyć do ciasta okrężnymi ruchami, najlepiej drewnianą łyżką. Następnie przełożyć mieszaninę do natłuszczonej foremki i pozostawić na 10 minut. Piec w piekarniku w 180ºC przez 45 minut *.

4. W międzyczasie obrać granat.

5. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z mascarpone.

6. Ciasto po upieczeniu ostudzić i przekroić na 2-3 części. Każdą część posmarować kremem, a wierzch ciasta posypać kulkami granatu.

Do dekoracji użyłam bezbiałkowej dekoracji.

* Czas pieczenia może być różny dla różnych typów piekarników. Należy regularnie sprawdzać proces pieczenia.


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga Wartość energetyczna Białko Fenyloalanina
Marchew 200 66 2 70
Granat 100 83 1.67
Mascarpone 200 788 7 580
Olej słonecznikowy 120 1080 0 0
Cukier puder 25 100
Aquafaba 200 36 2 100
Ciasto w proszku o smaku czekoladowym ,,Loprofin” 500 365 0.9 30
Suma wartości odżywczych
Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.