Gdy słyszę słowo koktajl na mojej twarzy od razu pojawia się uśmiech. Kojarzy mi się ono ze słońcem, wakacjami, błogim lenistwem, sporą porcją witamin i mnóstwem sezonowych owoców. Zwykle koktajle robimy z malin, jagód czy też truskawek. Dzisiaj chciałam Wam pokazać nieco inne propozycje koktajli, w oczekiwaniu na sezonowe owoce, które będą dostępne już niebawem!
Pierwsza propozycja to koktajl ze szpinakiem z dodatkiem daktyli, soku jabłkowego i samego jabłka.Nie zrażajcie się od razu słysząc koktajl ze szpinakiem, też tak pomyślałam na początku, po czym okazało się, że w smaku przeważają jabłka a szpinak nadaje bardzo oryginalną nutę smakową, spróbujcie koniecznie! Sam szpinak posiada wiele cennych witamin oraz minerałów. Jest świetnym źródłem magnezu, fosforu, wapnia, potasu czy kwasów omega3, dlatego warto przełamać się i wprowadzić go w nasze jadłospisy. Bardzo dobrze smakuje także z makaronem. Natomiast drugi koktajl (nie ukrywam, mój ulubiony) może być dla większości znany, można go dość często spotkać w Indyjskich restauracjach pod nazwą Mango Lassi (uważajcie, bo często są przyrządzane na jogurcie naturalnym!). Ja zamieniłam jogurt na napój „mleko” ryżowe i wyszło pyszne! Do obu koktajlów nie trzeba dodawać cukru, są w zupełności słodkie istna bomba witaminowa.
Przepis na koktajl szpinakowy:
Składniki:
Szpinak 20 gram
Daktyle suszone 20 gram
Jabłko 50 gram
Sok z jabłek 120 ml
Razem: 1,2 g białka, 132 kcal, 58 mg phe.
Przyrządzenie jest bardzo proste należy umyć szpinak, pokroić jabłko, dodać daktyle oraz sok z jabłek. Wszystko blenderujemy do uzyskania gładkiej konsystencji przelewamy do szklanki i koktajl jest gotowy do wypicia.
Przepis na koktajl mango lassi :
Składniki:
150 gram mango
40 gram daktyli suszonych
150 ml napoju ryżowego
Razem: 2 g białka, 300 kcal, 80 mg phe.
Przyrządzenie: obieramy mango, obkrawamy wokół pestki, dorzucamy daktyle i zalewamy napojem ryżowym. Wszystko blenderujemy aż wszystkie składniki zostaną zmiksowane. Konsystencja tego koktajlu jest dość gęsta, więc jeśli wolicie bardziej wodnisty napój proponuje dolać napoju ryżowego.
Oba koktajle są dość sycące, orzeźwiające i świetnie nadają się, jako przekąska, która dostarczy nam energii do dalszego działania w ciągu dnia! W przypadku mango, można traktować to również jak deser. Od razu jak o tym myślę, przychodzi mi do głowy inny przepis na deser z mango z granatem i kilkoma jeszcze innymi składnikami. Ale o tym może w innym przepisie. Co do samych koktajli, możliwości jest wręcz nie skończona ilość. Jakie są Wasze ulubione koktajle? Co często dodajecie zamiast jogurtu? Z wielką chęcią zasugerowałybyśmy się również Waszymi pomysłami. Jesteśmy zdecydowanie otwarte na nowe smaki tak, jak każdy Fenylak powinien!
Smacznego!