Większość moich znajomych jest bardzo zdziwiona, gdy opowiadam im o tym, co mogę, a czego nie mogę jeść. Nie potrafią sobie wyobrazić, jak to jest być takim ograniczonym przez dietę. Wielokrotnie słyszałam, jak mówią: „ale jak to? Ty nigdy nie jadłaś czekolady?”, „A pizza? A ciasta? I mięsa też ni jadasz?”. Za każdym razem im odpowiadam, że tak naprawdę to moja dieta wcale nie musi być uboga. Osoby chore na fenyloketonurię w każdej kuchni świata znajdą coś dla siebie. Nic nie jest ograniczeniem, póki jesteśmy kreatywni. Dzisiejsze danie, jest nawiązaniem do kuchni orientalnej. Sajgonki są bardzo popularne na wschodzie, w Tajlandii, w Indiach, w Wietnamie, czy Chinach. Bardzo często są przygotowywane w wersji wegetariańskiej, także możemy je jeść również w restauracjach (tylko należy się zapytać, z jakiej mąki robione jest ciasto). Według dzisiejszego przepisu, sajgonki są smażone. Jednak fenomenalnie smakują również na surowo (spring rolls), z namoczonym papierem ryżowym. Idealna przystawka, czy też danie główne na gorące letnie dni:), Ale teraz, do przepisu!

 

Składniki ( przepis na 6 sajgonek) :
3 liście kapusty pekińskiej (90g)
cebula (60g)
2 marchewki (100g)
5-6 pieczarek (70g)
30ml sosu sojowego
6 papierów ryżowych (30g)
makaron niskobiałkowy spaghetti (80g)
Zamiennika jajka PKU (ok.15g)
Bułka Tarta PKU (ok.25g)
Wartość odżywcza w 6 sajgonkach: Białko 7.5g, 637.5kcal, 270mg phe.
Jedna sajgonka zawiera: 1.25g białka, 106.25kcal, 45mg phe.

1
1
1
1
1
1
1
1
1

Przygotowanie:
Najpierw kroimy liście kapusty pekińskiej w paski, podobnie marchewkę i pieczarki. Cebulę do woli, ale nie w kostkę. Podduszamy na maśle, bądź oleju, aż warzywa zmiękną. W drugim garnku można jednocześnie gotować makaron. Z makaronem jedynie trzeba uważać, gdyż gotuje się o wiele krócej niż zwykły. Następnie dodajemy makaron do warzyw na patelni, dolewamy sosu sojowego i podduszamy. Trzeba dać temu trochę czasu, gdyż marchewka musi zmięknąć, a w tym czasie wszystkie smaki się wymieszają. Papier ryżowy należy rozmoczyć w letniej wodzie tak, żeby zmiękł. Kładziemy jeden kawałek na desce, nakładamy wybraną porcję (ok. jednej łyżki) makaronu z patelni. Potem zawijamy, zakładamy rogi, a papier się skleja na końcu. Ważne, żeby był na tyle dobrze rozmoczony, żeby się dobrze kleił. W międzyczasie rozrabiamy zamiennik jajka w wodzie tak, żeby powstała półpłynna masa. Zanurzamy w niej sajgonka, a później obtaczamy go w bułce tartej. Po przygotowaniu sześciu takich roladek, kładziemy je na rozgrzaną patelnię. Sajgonki smaży się na oleju, raczej niewielkiej ilości. Można je też zrobić deep-fried, czyli smażyć je w głębokim tłuszczu (jak frytki). Jednak wówczas trzeba uważać, żeby się nie rozleciały. Trzeba je w miarę regularnie obracać tak, żeby zarumieniły się na złoto z każdej strony. Wtedy będą chrupiące.

 

Podanie:
Sajgonki podaje się na ciepło. Idealnie pasują do nich najróżniejsze sałatki, surówki z kapusty skropione chociażby cytryną. Używa się do nich również najróżniejszych sosów. Mogą to być typowo tajskie, chińskie, specjalne do sajgonek, lub nawet nieco na słodko – śliwkowe. Sosy te są ogólnie dostępne w wielu sklepach. Warto ich używać, ponieważ oprócz walorów smakowych, potrafią dobrze podbić kalorie.

Jest to kolejny wpis z kuchni orientalnej i z pewnością nieostatni:) Uwielbiam kuchnię Azjatycką, jej smaki i kolory. Takich przepisów odpowiednich dla fenylaków w każdej kuchni wbrew pozorom, jest cała masa. Produkty są łatwo dostępne, a takie danie jest bardzo miłą odskocznią od ziemniaków, lub zwykłego makaronu. W przypadku sajgonek podawanych na surowo, jest również wiele możliwości. Ale o tym myślę, że zrobimy jeszcze osobny wpis:) Sajgonki są jeszcze o tyle przyjemne, że można je zrobić z niemalże wszystkiego, co tylko znajdziemy w lodówce. Sam środek, lub tak zwany „farsz”, może się różnić. Chętnie byśmy zobaczyły, jakie macie pomysły na farsz. Co uważacie, że by się nadało? Jakieś konkretne warzywa, sosy?  Każdy Wasz pomysł z pewnością okaże się bardzo inspirujący. Także zachęcamy, podzielcie się z nami swoimi smakami!:)

Smacznego!
Justyna


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga Wartość energetyczna Białko Fenyloalanina
Kapusta pekińska 90 14.4 1.08 36.9
Cebula 60 19.8 0.84 37.2
Marchew 100 33 1 35
Pieczarka uprawna, świeża 70 18.2 2.8 74.9
Loprofin Makaron Spaghetti 500 g 80 288 0.32 8
Zamiennik jajka niskobiałkowy PKU 200 g 15 54 0.045 0.75
Bułka tarta PKU 25 95.5 0.175 6.9
Suma wartości odżywczych
Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.