Wreszcie mogę napisać, że mam wakacje! Mam nadzieję, że wszyscy studenci uporali się już z sesją i cieszą się zasłużonymi wakacjami
Jako, że mam chwilowo więcej wolnego czasu postanowiłam wypróbować całkiem nowe danie, które swoją drogą planowałam zrobić od zeszłego sezonu. Grunt, że zrobiłam w tym.  Sezon na kalafiora trwa w pełni więc za niewielką cenę mamy naprawdę przepyszny obiad. Kus ­kus wyszedł bardzo orzeźwiający. Wprost idealny na letnie upały!

Składniki (na 3­-4 porcje):

Kalafior (250 gram)
Rzodkiewka (40 gram)
Ogórek świeży (50 gram)
Papryka czerwona (60 gram)
Granat (55 gram)
Świeża mięta (10 gram)
Suszone pomidory (3­4 sztuki, 30 gram)
Oliwa z oliwek (15 gram)
Sok wyciśnięty z połowy cytryny,
Sól,pieprz

Wartość odżywcza: białko 10.1gram, 332.3kcal, 381.9mg phe.

Rozgrzewamy piekarnik na ok.200 *C. Kalafiora myjemy, rozdzielamy na mniejsze różyczki, skrapiamy oliwą i wykładamy na blachę. Pieczemy około 15minut, przynajmniej raz przewracamy kalafior na drugą stronę. Przypilnujcie żeby Wam się nie spaliły mi niektóre różyczki lekko się zarumieniły,ale nie zmieniły swojego smaku. Wyjmujemy kalafior z piekarnika, który musi chwile przestygnąć. W tym czasie kroimy pozostałe warzywa na kostkę (rzodkiewka, ogórek, papryka,suszone pomidory). Generalnie możemy dodać mix warzyw jakie tylko chcemy. Ja postawiłam na warzywa, których sezon teraz trwa w pełni (kalafior,ogórek, rzodkiewka). Kalafior ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy pokrojone warzywa, granata, pokrojoną świeżą miętę i skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Jeśli lubicie, możecie dodać natkę pietruszki­ Ja nie przepadam, więc nie dodałam ale pasowałaby idealnie :). Doprawiamy solą, pieprzem mieszamy i gotowe!

Sałatka świetnie sprawdza się na lunch czy obiad. Mi wyszło jej naprawdę sporo. Razem z siostrą zjadłyśmy ją na obiad i została jeszcze połowa porcji. Drugie śniadanie na praktykach mam na jutro zapewnione :). W smaku kus­kus jest obłędny! Orzeźwiająca mięta z lekkim kwaskiem cytryny i słodkawo ­gorzkawym posmakiem granatu. Idealne połączenie na letnie upały lub lekki obiad.

Życzę Wam Kochani przecudnych wakacji.

 


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga Wartość energetyczna Białko Fenyloalanina
Kalafior 250 67.5 6 242.5
Rzodkiewka 40 7.2 0.4 19.6
Ogórek 50 7 0.35 11.5
Papryka czerwona 60 19.2 0.78 30
Oliwa z oliwek 15 134.55 0 0
Granat 55 45.65 0.9185
Mięta 10 4.4 0.33 16.8
Pomidory suszone 30 77.4 4.233 109.8
Suma wartości odżywczych
Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.